dimecres, 26 de gener del 2011

D’ON VE I COM ARRIBA L'AIGUA A LES CASES D'ALCÚDIA?

L’aigua d’Alcúdia ve de Sa Pobla. S’extreu de diferents pous situats a la zona de Crestatx i a les diferents zones de cultius.

L’aigua que s’extreu dels pous són acumulacions d’aigua subterrània. Quan plou l’aigua es filtra des de les muntanyes i s’acumula davall terra, formant aqüífers i coves.

L’aigua que s’extreu dels pous de les zones de cultius, té una gran quantitat de substàncies químiques a causa dels adobs artificials que posen a la terra per accelerar el creixement dels cultius (patates).

La terra acumula grans quantitats de nitrats, fosfats... que es filtren amb l’aigua de pluja cap a l’interior de la terra arribant així a les aigües subterrànies i contaminant els aquïfers.

Aquesta aigua ha de rebre un tractament a les plantes potabilitzadores perquè sigui bona pel consum humà i per regar

La planta potabilitzadora, d’osmosis inversa, està situada també a Sa Pobla. És propietat de l’empresa ACASA, que també s’encarrega de la distribució de tota l’aigua que arriba a Alcúdia.

L’aigua quan ja ha estat filtrada i depurada, a la planta potabilitzadora, s’acumula en un dipòsit enorme (1.000.000 de litres cúbics). Al dipòsit no hi entra la llum, perquè no es crein microorganismes que podrien ser dolents per a la salut.

Està construït just a la muntanya que hi ha al darrera. D’allà l’aigua, a través de dues canonades enormes baixa per gravetat (cau per el seu propi pes) i arriba al municipi d’Alcúdia. Una cap a la zona d’Alcúdia poble i l’altra cap al Port d’Alcúdia.

L’aigua arriba a les cases canalitzada per una xarxa de distribució. Des de les canonades generals, surten d’altres més petites que connecten amb cada una de les vivendes.

Després, cada casa produeix aigua residual que ja hem utilitzat de la rentadora, dutxes, wàters, rentaplats, aixetes...Després es canalitza a través d’una xarxa de clavegueram i va cap a la depuradora.

La depuradora d’Alcúdia està situada just davall del Puig de Sant Martí. Allà l’aigua residual segueix un procés de depuració i després es reconduïda cap a la mar. També es podria utilitzar l’aigua depurada per regar els cultius, jardins... però encara no s’ha posat en marxa a la depuradora d’Alcúdia.

3 comentaris: